Panji Islam, Misteri Pasukan Panji Hitam

Panji Islam, Misteri Pasukan Panji Hitam

Panji Islam – Portal Berita Islam : Panji Islam, Misteri Pasukan Panji Hitam. Panji Rasulullah SAW, Al-Liwa (Panji Putih) dan Ar-Rayah (Panji Hitam), Adalah Panji Tauhid Kaum Muslimin.

Sabda Nabi SAW, “Al-Mahdi akan muncul setelah keluarnya Panji-panji Hitam dari sebelah Timur, yang mana pasukan ini tidak pernah kalah dengan pasukan mana pun.” (Ibnu Majah) Sabda Nabi SAW, “Panji-panji Hitam akan keluar dari arah Khurasan, dan sementara itu kawan-kawan al-Mahdi (pula) keluar menuju ke Baitulmaqdis.” Sabda Nabi SAW, “Jika kamu semua melihat Panji-panji Hitam datang dari arah Khurasan, maka sambutlah ia walaupun kamu terpaksa merangkak di atas salju.

Sesungguhnya di tengah-tengah panji-panji itu ada Khalifah Allah yang mendapat petunjuk.” Maksudnya ialah al-Mahdi. (Ibnu Majah, Abu Nuaim & al-Hakim) Khurasan adalah wilayah yang meliputi Afghanistan, Tajikistan, Turkmenistan dan Uzbekistan, menurut situs www.nationmaster.com

 

panji-panji-islamAshabu Rayati Suud akan muncul dari timur Khurasan, benarkah mereka Taliban dan Al-Qaeda ?

Kemunculan salah satu tandhim askari kaum militan fundamentalis di wilayah Khurasan (Afghanistan, Iraq dll) yang dikenal dengan Taliban dan Al-Qaeda memunculkan pertanyaan, benarkah mereka adalah calon Ashhabu Rayati Suud yang dijanjikan?

Baja Juga:   Panji Islam: Panji Islam Pertama yang dipercayakan oleh Rasulullah Ia adalah Hamzah bin Abdul Muthalib

Pasalnya, kelompok ini adalah satu-satunya kaum militan muslim yang paling ditakuti oleh barat kerana kehebatan tempur mereka, juga kerana cita-cita mereka yang radikal; mendirikan negara Islam dari hujung Asia Tenggara hingga barat Morocco.

Mereka adalah muslim fundamentalis yang paling kuat melaksanakan hukum Islam sebagaimana yang pernah berlaku di Madinah pada masa Rasulullah saw. Merekalah satu-satunya kelompok yang paling mendekati gambaran kehidupan Rasulullah saw dan para sahabatnya; beriman, hijrah, perang, mendirikan daulah Islam, melaksanakan semua kewajiban tanpa terkecuali, mendapat boikot dan kecaman antarabangsa, mendapat ujian paling berat dan menyatakan keimanannya, dikepung oleh pasukan ahzab dan banyak lagi sejarah kehidupan generasi assabiqunal awwalun yang hari ini tergambar dalam realiti hidup mereka.

Baja Juga:   Makna dan Pengertian Jihad Sesungguhnya Dalam Islam

Beberapa penganalisisi hadits-hadits beranggapan bahawa merekalah yang lebih layak untuk menyandang gelaran kehormat itu sesuai dengan beratnya ujian keimanan yang mereka hadapi. Dalam hal ini, samada tepat atau melesetnya anggapan-angapan tersebut, ada hal lain yang lebih penting untuk difahami oleh seorang muslim berkaitan dengan dua kelompok fundamentalis ini.

Setiap muslim hendaknya berhati-hati untuk tidak menghakimi kelompok-kelompok yang secara lahir memiliki stigma dan citra negatif dari musuh-musuh Islam –bahkan dari kalangan umat Islam sendiri- bahawa hal itu bukan bererti keadaan mereka adalah sebagaimana tuduhan itu. Merupakan sunnatullah bahwa musuh-musuh Islam dari bangsa barat memiliki dendam dan kebencian kepada setiap muslim yang memegang teguh agama mereka.

Dalam hal ini, kelompok Taliban dan Al-Qaeda yang sangat komitmen menegakkan semua bentuk syari’at Islam dalam masyarakatnya sangat wajar bila dibenci oleh bangsa Barat. Termasuk sebagian kaum muslimin yang termakan oleh isu dan propaganda bangsa barat tentang “kekejian dan kejahatan” Taliban terhadap manusia. Tanpa bermaksud memastikan apakah Taliban merupakan termasuk kelompok Ashhabu Rayatis Suud, yang pasti bahawa memberikan tuduhan jahat dan keji yang belum tentu demikian kenyataannya merupakan kejahatan tersendiri.

Baja Juga:   Pasukan Panji Hitam: Apa Benar Akhir Zaman Nanti Muncul Pasukan Panji Hitam?

Sementara mendoakan mereka, mengharapkan mereka untuk membela umat Islam, mengusir musuh-musuh Islam dan menegakkan syari’at di muka bumi merupakan sikap yang baik. Namun demikian – sekalipun Taliban dan Al-Qaeda memiliki ciri-ciri yang banyak keserupaannya dengan kelompok Ashabu Rayati Suud – mengesahkan secara haqqul yakin bahawa mereka adalah Ashabu Rayati Suud adalah termasuk sikap tergesa-gesa. Namun, mudah-mudahan tidak salah jika kita berharap, semoga mereka itulah kelompok yang dimaksudkan. Amiin.

Hingga kini Pasukan Panji Hitam, masih menjadi Misteri…

sumber : granadamediatama/akhirjaman

Tinggalkan Balasan

Alamat email anda tidak akan dipublikasikan. Required fields are marked *